Tuinhier Torhout

Klimaatwijzigingen en impact op tuinen

Een lezing door Geert Naessens die doorgaat op zaterdag 20 mei en start om 13u30 in zaal Club De B achter de zaal CC De Brouckere in Torhout.

Geert had als kind al zijn eigen weerhut en deed hij waarnemingen en bouwde hij een ontvangststation om weerkaarten en satelliet foto’s via radio-ontvangst te bestuderen. Via het KMI kwam er een officieel waarnemingsstation in de tuin waar hij als vrijwilliger tot op vandaag nog altijd waarnemingen doet.

Naast waarnemingen kwam al heel snel het voorspellen van het weer aan bod en maakte hij eigen regionale weersverwachtingen. Geert werd al heel vlug opgepikt door lokale radiozenders waar hij dagelijks weerberichten ging verzorgen. Toen radio 2 West-Vlaanderen een nieuwe weerman zocht voor de dagelijkse radiobabbels in de ochtend, middag en avond, kwam Geert al snel in beeld. Vele jaren, is hij dan ook de vaste stem in de ochtend- en middagpraatjes. Het eerst op de ontkoppeling van de VRT in West-Vlaanderen, maar al snel kwam ook Radio 2 Oost-Vlaanderen aan de deur kloppen om vaste weerpraatjes te verzorgen. Ook de West-Vlaamse regionale TV-zender Focus-WTV neemt intussen op dagelijkse basis praatjes en teksten af voor hun eigen regionale weerberichten.

Samen met zijn echtgenote, heeft Geert ook zeer groene vingers en de weerslag daarvan is dikwijls in de weerpraatjes te vinden. De grote tuin bij hun huis is dan ook een plaats waar hij heel veel te vinden is, met of zonder camera. Hij is immers ook een gepassioneerd hobbyfotograaf.

Op deze namiddag gaat Geert het hebben over weer tegenover klimaat, de rol van CO2, klimaat in ons land, temperaturen, neerslag, broeikasgassen, waterdamp, verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing, methaan uitstoot, enz.

Over al deze factoren en nog veel meer gaat Geert een duidelijk beeld brengen wat het betekend voor natuur, mens en dier.